Съставът на по въпросите за Северна Македония няма да се променя,

...
Съставът на по въпросите за Северна Македония няма да се променя,
Коментари Харесай

Петков: Съставът на българската историческа комисия за Северна Македония няма да се променя |

Съставът на по въпросите за Северна Македония няма да се трансформира, разгласи министър председателят Кирил Петков от трибуната на Народното събрание. 

" Не считам да променям никой от членовете в историческата комисия, виждам техния професионализъм ", сподели Петков. 

Министър-председателят беше изслушан по мотив визитата си в Северна Македония и сред България и югозападната ни съседка тази седмица. Той съобщи, че са говорили по темите, които са в рамковата позиция и за правата на българите в Северна Македония.

" За първи път Ковачевски сподели, че той не вижда проблеми с вкарването им от страна на Северна Македония в тяхната Конституция. Не се обвърза с време, само че го разгласи ", сподели министър председателят. 

Народният представител Екатерина Захариева от ГЕРБ съобщи, че се радва, че Петков продължава политиката на предишното постоянно държавно управление по отношение на Северна Македония. 

" Отдавна съществува напън част от членовете на българската историческа комисия да бъдат заменени, благодаря Ви, че не сте се подали. Моля да не го вършиме в бъдеще ", обърна се тя към министър-председателя.

Кирил Петков акцентира, че Димитър Ковачевски е министър председател на Северна Македония от едвам осем дни, а е прекарал четири от тях с българското държавно управление. Според Петков този факт самичък по себе си е индикация за желанието да се свърши работа.

" Министерската делегация от Северна Македония беше огромна и за един ден имахме голям прогрес в доста сфери. Подписахме три меморандума в основни за нас браншове - земеделие, дребни и междинни предприятия и за кулоар 8 - да стартира работа по железницата. 

По никакъв метод не пренебрегваме или слагаме на по-нисък приоритет на българската позиция, дори в противен случай. По време на разговорите ние акцентирахме върху правата на българите в Северна Македония ", сподели министър-председателят. 

Той заяви, че е проведен календар на междуправителствените съвещания, като те ще се организират един път седмично. 

Екатерина Захариева го посъветва да понижи малко ентусиазма: " Ще вдигнете доста упованията и след това ще би трябвало да се обяснявате пред всички нас. Знаете ли какъв брой меморандума сме подписвали с тях? Над 20. За кулоар 8 най-малко няколко сме подписвали ", увери го тя. 

Премиерът съобщи, че след вчерашното си посещаване в Брюксел е схванал, че проблемите сред Северна Македония и България би трябвало да се показват не като двустранни, а като проблеми основани на общи европейски правила, като толерантността и опазването на гражданските права:

" Когато кажем, че България държи общите европейски правила да се съблюдават, в това число от тези, които желаят да станат част от Европейски Съюз - има чуваемост. "

Премиерът счита, че за България е най-добре да поддържа добросъседство със Северна Македония, да пази правата на българите там, да има отворени граници, Северна Македония да се освободи от корупцията и да има достъп до еврофондовете. 

Даниел Митов от ГЕРБ пожела Петков да посочи какво мисли за възможната идна среща на президента на Северна Македония Стево Пендаровски с  ОМО " Илинден " ПИРИН и ОМО Илинден.

" Да, знаем кои са ОМО Илинден, знаем какви са заплахите, само че няма да се подадем на провокациите. Имаме явен компас и начертан път пред нас ", отговори Кирил Петков. 

Преди две седмици стана ясно, че Стево Пендаровски ще приеме . Впоследствие, само че македонските медии не престават да настояват, че такава среща ще има. 

ОМО Илинден е записана като политическа партия през 1999 година, само че регистрацията ѝ е отнета година по-късно. Конституционният съд е оповестил ОМО Илинден за противоконституционна политическата партия, защото тя се бори за разединение на част от територията на страната ни.

Премиерът каза още, че се надява авиолинията София-Скопие да проработи през март, както и до края на годината да се дострои пътят към граничния контролно-пропускателен пункт " Клепало "  на границата ни със Северна Македония.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР